Leefstijlinterventie – Apotheek vanNoord – Venlo

Uw apotheek in Venlo

Ons team is u graag van dienst als u vragen heeft over het gebruik van geneesmiddelen en medische hulpmiddelen.

Stel uw vragen ook via Whatsapp:

Leefstijlinterventie

Leefstijlinterventie voor diabetes type 2: Gezondheid in eigen hand

De leefstijlinterventie ‘Gezondheid in eigen hand’ focust zich op het verbeteren van je levensstijl door vooral plantaardig te eten. We willen je laten zien hoe je door gezonder te eten en te leven, je welzijn kunt verbeteren. Dit kan je zelfs helpen om minder insuline te gebruiken, afhankelijk van hoe goed het programma voor je werkt.

Meer dan alleen eten

We kijken niet alleen naar wat je eet, maar ook naar andere dingen die je gezondheid beïnvloeden. Denk aan stress, hoeveel je beweegt, je slaappatroon, hoe je omgaat met druk van anderen, alcoholgebruik, en je algemene instelling.

Hoe gaan we dit doen?

We willen beginnen met een groep van 10 mensen. Deze groep wordt samengesteld in de eerste informatiebijeenkomst op 16 mei van 17:00 tot 18:00 in Huis vanNoord (Veestraat 5).

Het is belangrijk dat je echt gemotiveerd bent om 21 dagen lang de richtlijnen van het programma te volgen. Je gaat real-time je suikerspiegel kunnen zien, een eetdagboek bijhouden, korte online lessen volgen en meedoen aan kookworkshops en bijeenkomsten.

Vlak voor de start van de interventie zal er een (online) bijeenkomst plaatsvinden waarin eventuele vragen en onduidelijkheden nog beantwoord kunnen worden. Ook krijg je een lijst die je gaat helpen om boodschappen te doen in de week voor de start van de interventie. Zo kun je goed voorbereid aan de interventie beginnen.

Wat gebeurt er in die 21 dagen?

Vanaf 27 mei is er twee keer per week een kookworkshop op maandag en op donderdag van 15:45 tot 18:00 in het Valuascollege (Craneveldstraat 33) waar je leert hoe je deze gezondere levensstijl kunt toepassen, met hulp van chef-kok Leon van Steenkiste. Na deze 21 dagen volgen we je nog één week maar kijken we vooral naar hoe je zelfstandig verder kunt gaan met deze nieuwe levensstijl en wat het voor je welzijn heeft betekend. De online omgeving blijft dan wel beschikbaar voor ondersteuning, het delen van ervaringen en het beantwoorden van vragen.

Online platform

Op ons online platform krijg je elke dag een korte les met tips, informatie en recepten om je te helpen de nieuwe eetgewoontes vol te houden. Ook is er een community waar je steun kunt vinden bij andere deelnemers, ervaringen kunt delen en vragen kunt stellen. Een week voor aanvang van de interventie krijg je de inlogcode voor het platform. De details van de interventie en een uitleg over hoe het platform werkt worden dan gecommuniceerd middels video’s en geschreven teksten. Daarnaast krijg je informatie over hoe de workshops in worden gericht, zodat je je alvast mentaal kunt voorbereiden.

Wat gebeurt er na de eerste maand en daarna?

Na de eerste vier weken komen we samen om te praten over hoe het gegaan is. We kijken naar wat het programma heeft gedaan voor je bloedsuikerspiegel en andere belangrijke gezondheidsfactoren. Drie maanden na de start doen we dit nog eens, om echt goed te kunnen zien wat het programma voor je heeft betekend.

Hoe houden we alles bij?

We meten verschillende dingen. Voor de start van het programma word je HbA1c, BMI (Body Mass Index) en buikomtrek gemeten. Gedurende het programma wordt je bloedsuikerspiegel gemeten met een speciale sensor, de Freestyle Libre meter, zodat we kunnen zien wat elke maaltijd met je bloedsuikerspiegel doet. Deze wordt vier weken lang continu gemeten. Ook wordt iedere week de buikomtrek bijgehouden. Aan het eind van het programma word je HbA1c, BMI  en buikomtrek nogmaals gemeten. Op deze manier kunnen we bijhouden hoe goed het programma voor jou werkt.

Wat kost het?

De kosten van het programma zijn €50. Hiervoor krijg je drie weken lang twee keer per week een kookworkshop,waarbij je na iedere workshop voor die dag zelf een

ruime portie meekrijgt en voor de twee volgende dagen een maaltijdpakket om een (hoofd)maaltijd mee te koken. Daarnaast krijg je suggesties (recepten) voor de overige maaltijden en eventuele tussendoortjes en toegang tot het online platform. Je eerste Freestyle Libre meter (bloedglucosemeter) kun je hier zelf gratis aanvragen, de tweede meter krijg je van ons cadeau. Door vooraf te betalen, hopen we dat je extra gemotiveerd bent om het programma vol te houden. Houd er rekening mee dat je mogelijk extra moet betalen voor bloedonderzoeken die onder je eigen risico vallen. Je hebt ook internet nodig en moet een beetje weten hoe je een laptop of mobiele telefoon gebruikt, omdat het programma gedeeltelijk online plaatsvindt.

De voordelen op een rij:

  • Je hoeft geen calorieën te tellen en kunt naar hartelust eten van de gerechten.
  • Je kunt gewicht verliezen.
  • Je leert hoe je zelf gezonde maaltijden kunt maken en deze nieuwe levensstijl kunt voortzetten.
  • Je medicatie kan mogelijk worden afgebouwd, in samenspraak met de praktijkondersteuner.

 

Eenvoudige uitleg van ons voedingsplan

Ons voedingsplan is gebaseerd op een ” Whole foods plant based ” eetstijl. Dit betekent dat we ons richten op het eten van veel onbewerkte plantaardige producten zoals volkoren granen, groenten, fruit, peulvruchten, noten en zaden. We proberen ultra bewerkte voedingsmiddelen uit de supermarkt en toegevoegde vetten zoveel mogelijk te vermijden. In tegenstelling tot een dieet met weinig koolhydraten, moedigen we juist het eten van gezonde, volwaardige koolhydraten aan.

Dit dieet is rijk aan vezels, wat goed is voor je darmen. Er wordt steeds meer bekend over hoe belangrijk een gezonde darmflora is voor je algehele gezondheid.

Misschien denk je dat we verwachten dat je 100% plantaardig (vegan) gaat eten, maar dat is niet het geval. Het idee is om je te laten zien hoe het toevoegen van meer plantaardige, volwaardige voedingsmiddelen aan je dieet je gezondheid kan verbeteren. Het doel is om uiteindelijk 80-90% van je voeding uit deze gezonde, plantaardige producten te laten bestaan. Zo is er altijd nog ruimte voor jouw favoriete traktaties of gerechten.